Terras ontwerp

Terras

Een terras verlengt de leefruimte buiten in de zomer. We geven tips voor terrasinrichting, mooie meubels, de juiste overkapping en hoe een terras harmonieus in de tuin kan worden geïntegreerd. Het terras is de perfecte plek om te genieten van de tuin en het warme seizoen. Het is de geslaagde mix tussen binnen en buiten. Om de zomervreugde door niets te laten bederven, zijn enkele voorbereidende overwegingen nodig bij het plannen van het terras.

Plan het terras

Bij het plannen van uw terras is de eerste vraag waar u het terras voor wilt gebruiken: om te zonnebaden, om gezellig te eten en te barbecueën met vrienden of als speelruimte voor de kinderen. Voorbeelden uit woonmagazines, foto’s of inspirerende websites verzamel je best vooraf. Een simpele lijst met trefwoorden is natuurlijk ook voldoende.

Het is belangrijk dat u uw wensen kent, zodat u het terras hierop kunt inrichten. Want de ruimte voor de grill, een grote eettafel of de parasol mag niet ontbreken bij het plannen. Dat gebeurt niet bij een bepaald sterrenbeeld. Nog een neveneffect: de collectie maakt ook duidelijk welke inrichtingsstijl het terras straks krijgt.

Oriëntatie van het terras

Ook het later gewenste gebruik is van belang voor de ligging van het terras. De oriëntatie van het terras op het zuiden is voor zonaanbidders het meest logisch. Je kunt hier dus de hele dag van de zon genieten. Daarentegen ligt een terras op het westen niet de hele dag in de zon, maar ontvangt het toch het warme avondlicht. Zo’n plek is ideaal om te genieten van de late namiddag en avonduren. Iedereen die altijd al een mooie ontbijtruimte heeft gewild, moet denken aan een oriëntatie – of een klein tweede terras – op het oosten. In de ochtend vangt hij de eerste zonnestralen van de dag op. Zelfs een terras op het noorden is niet te besnuffelen als de woning dit alleen toelaat. Uw voordeel: in de zomer wordt het ’s ochtends en ’s avonds licht, maar biedt het ’s middags verkoelende schaduw. Onze tip voor de planning: Voordat u definitief beslist over de locatie van een terras, is het handig om een ​​zitplaats op de gekozen plek uit te proberen. Op deze manier kunnen verdere details zoals bomen of mooie uitzichten in de planning worden opgenomen.

Plan voor de maat

Hoe je het terras ook later wilt gebruiken: plan genoeg ruimte in! Want als het terras te klein is, is de ellende later groot als meubels de weg naar de tuin blokkeren of je er bij de minste beweging tegenaan loopt. Hetzelfde geldt als je niet van de tafel bij het eetgedeelte weg kunt gaan zonder op de weide te landen. Stoelen dienen daarom een ​​minimale afstand van één meter tot de rand van het terras te hebben.

Om deze reden moeten zelfs kleine terrassen minimaal 3 x 3 meter meten. Als de ruimte in de tuin erg beperkt is, creëer dan bewust een ruime terrastuin in plaats van de ruimte te veel te verdelen. Als je daarentegen voldoende ruimte hebt en een heel groot terras creëert, moet je er rekening mee houden dat grote delen van de ruimte in de winter niet voorzien zullen zijn van stoelen, ligstoelen en dergelijke. In dit geval is een gevarieerde inrichting met terrasplanten en andere elementen vereist, zodat het terras er in de winter niet te somber en grauw uitziet.

Terras ontwerp
Schuiven naar boven