Nader bekeken: het koolhydraatarme dieet

Afvallen

Bijna elke dag verschijnen er nieuwe, min of meer smakelijke voedingstrends in de media die snel gewichtsverlies beloven. Dit vergroot echter ook de onzekerheid bij consumenten. Een hippe en mogelijk ook heerlijke vorm van voeding is het koolhydraatarme dieet, dat bijzonder snel gewichtsverlies belooft en door voorstanders wordt aanbevolen als een blijvend passend dieet.

Tot nu toe is er geen uniforme definitie van low carb. Onder algemeen wordt verstaan ​​een dieet dat nauwelijks of weinig koolhydraten bevat (low carb; Engels voor “low koolhydraten”). De verschillen in het koolhydraatgehalte kunnen heel verschillend zijn. Als de koolhydraatinname volledig wordt geëlimineerd, spreekt men ook van “geen koolhydraten”. Bekende voorbeelden van koolhydraatminimalisatie zijn het Atkins-dieet, slank tijdens het slapen of het paleodieet. In sommige diëten wordt een zeer koolhydraatarm voedingsplan ook gecombineerd met de glycemische index. Hieruit blijkt hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na het nuttigen van verschillende koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Vertegenwoordigers van deze dieetvormen zijn de LOGI-methode of het SouthBeach-dieet.

Hoe ziet een eventueel voedingsplan eruit, wat kunnen koolhydraatarm recepten zijn?

In het geval van Low Carb worden voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten voornamelijk vervangen door voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet en eiwit (rijk aan eiwit). Maaltijden bestaan ​​meestal voornamelijk uit voedingsmiddelen zoals vis, vlees en zuivelproducten en groenten, en bevatten veel eiwitten. Koolhydratenleveranciers uit voedingsmiddelen als aardappelen, rijst, brood en pasta zijn taboe of alleen in kleine hoeveelheden toegestaan. Heerlijke zoetigheden, taarten en recepten met suiker worden meestal helemaal vermeden. Het aandeel koolhydraten in de dagelijkse voeding met voedsel moet worden verlaagd ten gunste van een hoger aandeel vet en eiwit. Een voedingsplan bevat dan veel recepten uit voedingsmiddelen zoals eieren, bijvoorbeeld omeletten of fruitsalades. Veel recepten hebben een verhoogd aandeel vlees zoals kipfilets of steaks, maar er zijn ook veel visrecepten.

Hoe werkt het low carb dieet concept?

Normaal gesproken hebben koolhydraten de voorkeur in het lichaam – d.w.z. vóór eiwitten en vetten – voor energieproductie. Het concept is gebaseerd op het idee dat het onthouden van koolhydraten deze metabolische route onderbreekt. Als er geen koolhydraten meer worden geleverd, moet het lichaam zijn vetreserves aanvallen om de nodige energie te produceren. Op deze manier treedt gewichtsverlies op. Daarnaast leiden koolhydraten – vooral in de vorm van enkelvoudige suikers – tot de afgifte van het hormoon insuline en belasten ze de bloedsuikerstofwisseling. Om dit te voorkomen moet de inname van koolhydraten worden beperkt of moet de inname van koolhydraten en eiwitten tijdig worden gescheiden (“insuline-voedselafscheider”).

Afhankelijk van het soort dieet moeten vooral ’s avonds koolhydraten worden vermeden. Koolhydraten worden daarom alleen in kleine hoeveelheden aanbevolen en vooral in de vorm van volkorenproducten, heerlijk fruit en heerlijke peulvruchten. Een ander argument dat keer op keer voor het concept wordt gebruikt, is de stelling dat een eiwitrijke voeding bijzonder bevredigend is. Sommige onderzoeken suggereren daarom ook dat het vermeende succes van low carb meer te danken is aan het hogere eiwitgehalte (1,2 g/kg lichaamsgewicht) in de voeding en de daarmee gepaard gaande betere verzadiging dan aan het lagere koolhydraatgehalte in de voeding.

Nader bekeken: het koolhydraatarme dieet
Schuiven naar boven