Energieverbruikers in het huishouden

Elektrische Boiler

Ze zitten in bijna elk huishouden verstopt en verbruiken – vaak ongemerkt – veel energie: de zogenaamde stroomslurpers. Dit zijn apparaten in het huishouden die een bijzonder hoog energieverbruik hebben. De ketel heeft als stroomslurper van topklasse een neus die ver vooruit is. Maar ook sommige andere energieverbruikers kunnen aan het eind van het jaar voor onnodig hoge elektriciteitsrekeningen zorgen. Welke apparaten worden nu beschouwd als stroomvreters? Hoe herken je deze energieverbruikers? En welke tips en trucs kun je gebruiken om het stroomverbruik te verminderen?

De jaarafrekening voor uw elektriciteitsverbruik is binnen en u staat versteld van de te hoge kosten? Ga dan op zoek naar potentiële stroomvreters in je vier muren. Deze kunnen overal verstopt zitten: in de keuken, in de badkamer of in je slaapkamer. Stroomslurpers zijn er in alle varianten: van de koelkast tot de wasmachine tot het aquarium. Hier zijn veel redenen voor. Misschien is het de ketel uit 1993 die u een hoge elektriciteitsrekening bezorgt. Of je hebt nog een paar oude gloeilampen in je appartement die veel stroom verbruiken. Om het zoeken naar sporen van energieverbruikers makkelijker te maken, vind je hieronder enkele bekende en wellicht minder bekende stroomslurpers in het huishouden.

De elektrische boiler: stroomvreters in een klasse apart

Het dagelijkse leven van vandaag is niet meer weg te denken zonder warm water voor keuken en badkamer. Verwarm je je water met een elektrische boiler? Dan moet je er eens goed naar kijken. Want met name elektrische waterbehandeling kan al snel een echte kostenpost blijken te zijn. Elektrische boiler als stroomslurper: opbouw en functionaliteit Het belangrijkste onderdeel van een elektrische boiler is de watertank. Deze heeft twee leidingen: de ene wordt gebruikt om koud water aan te voeren, de andere om het verwarmde water af te voeren. In de ketel zit een geïntegreerd verwarmingselement. Deze wordt gebruikt om het koude water te verwarmen. De binnencontainer is meestal bedekt met thermische isolatie zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat.

Maar wat maakt de elektrische boiler tot een krachtpatser? Nadat de ketel het koude water heeft opgewarmd, houdt hij het de klok rond warm in zijn opslagtank. Ook wanneer niet in gebruik. Dit betekent dat er altijd warm water beschikbaar is, maar deze procedure verbruikt ook veel energie. Meestal zelfs meer dan eigenlijk nodig is.

Hoog stroomverbruik: de ketel als stroomvreter

Hoeveel elektriciteit zo’n ketel daadwerkelijk verbruikt, hangt af van verschillende factoren:

Bouwjaar: Oude modellen zijn doorgaans niet erg energiezuinig en verbruiken beduidend meer stroom.
Opslagcapaciteit: een boiler met een inhoud van 100 liter verbruikt meer energie dan een boiler met een lage opslagcapaciteit. Grotere ketels verliezen namelijk door hun oppervlakte meer warmte dan kleinere.
Isolatie: Als een cv-ketel slecht geïsoleerd is, moet er meer energie gebruikt worden om het water warm te houden.

Een 4-persoonshuishouden met elektrische warmwaterverwarming gebruikt gemiddeld tot 4.800 kWh per jaar. Ter vergelijking: een huishouden met 4 personen zonder elektrische waterbehandeling verbruikt gemiddeld slechts tot 3.200 kWh per jaar.

Hier wordt duidelijk dat het elektriciteitsverbruik bij elektrische warmwaterbereiding snel kan oplopen tussen 30% en 50%. Elektrische boiler als power hog: tips voor minder stroomverbruik Ook als je een elektrische boiler in huis hebt, hoeft dat niet per se te betekenen dat je overgeleverd bent aan je energievreter. Enkele eenvoudige tips kunnen u helpen uw elektriciteitsverbruik te verminderen. De ketel maakt dus geen kans als stroomslurper: Ter vergelijking: het jaarlijkse gasverbruik voor warm water in een 4-persoonshuishouden ligt tussen de 2.400 en 3.200 kWh. Een gasboiler werkt volgens hetzelfde principe als een elektrische boiler. Het verschil: In plaats van een geïntegreerd verwarmingselement heeft de ketel een gasbrander waarmee het water wordt verwarmd. Natuurlijk is het energieverbruik ook afhankelijk van de betreffende elektriciteitsleverancier.

Zuiniger?

Kijk op www.eletrische boilers.nl naar de zinigere modellen.

Energieverbruikers in het huishouden
Schuiven naar boven