De juiste hoogte van het aanrecht in de keuken

Ergonomische werkhoogtes in de keuken hebben een langdurig positief effect op uw gezondheid en zorgen voor een verbeterde kookervaring. Let bij het kiezen van je keukenwerkblad niet alleen op het materiaal van het werkblad, maar vooral op de juiste hoogte. We leggen uit hoe je de optimale hoogte bepaalt en geven tips en trucs om dit op je eigen werkblad toe te passen.

De optimale werkhoogte

De meest voorkomende hoogte van het werkblad in de keuken is tegenwoordig ca. 92 cm en omvat de totale hoogte van de bovenrand van de vloer tot de bovenrand van het werkblad. Deze hoogte is zo bepaald dat een persoon van gemiddelde grootte niet hoeft te bukken en is daarom de beste ergonomische hoogte voor een persoon van gemiddelde grootte. Omgekeerd betekent dit dat de optimale werkhoogte niet kan worden gegeneraliseerd en altijd individueel moet worden aangepast.

In de praktijk wordt echter vaak de 90 – 94 cm gebruikt, aangezien een individuele aanpassing natuurlijk vaak tijdrovender en duurder is. Hierbij moet ook vermeld worden dat vaak meerdere mensen de keuken gebruiken en het daarom vaak niet mogelijk is om de werkhoogte individueel aan te passen. Bepaal zelf de optimale werkhoogte

De optimale werkhoogte bepaal je eenvoudig zelf. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

  1. Buig je ellebogen in een rechte hoek
  2. Meet de afstand tussen de vloer en je elleboog (bijvoorbeeld 100 cm)
  3. Trek ongeveer 10% van deze hoogte af (in het voorbeeld 100 cm – 10 cm = 90 cm)

Als de afstand van de vloer tot uw elleboog 100 cm is, moet u rekening houden met een werkhoogte van 90 cm. In de tabel hiernaast lees je ook gemakkelijk de voor jou optimale werkhoogte af.

Het juiste gereedschap kun je overigens onder andere op andriez.com online kopen.

De ergonomische keuken

De juiste hoogte van het werkoppervlak is een goed begin en kan zorgen voor een gezonde houding tijdens het schoonmaken en hakken van ingrediënten. Maar bij een keuken draait het natuurlijk niet alleen om het werkblad. Ergonomische hoogtes zijn daarom belangrijk voor elke activiteit en elk apparaat in uw keuken. Een verhoogde vaatwasser bijvoorbeeld voorkomt bukken. Een ander belangrijk element in de keuken zijn de bovenkasten. Te hoge bovenkasten zorgen ervoor dat je vaker moet strekken dan nodig is en je rug onnodig belast. De bovenkasten moeten daarom zo worden bevestigd dat je zonder strekken bij de bovenste plank kunt. Standaard hangen de bovenkasten ongeveer 50 cm boven het werkblad. Op deze hoogte wordt meestal hoofdruimte verleend en kan strekken worden voorkomen. Als uw bovenkasten al te hoog gemonteerd zijn, is er de mogelijkheid om met een uittrekbare plint een trapfunctie te creëren. Met deze functie kunt u ook de hogere kasten in uw keuken bereiken en gebruiken.

Overigens heeft een ergonomisch optimaal ingerichte keuken niet alleen één werkhoogte, maar idealiter meerdere verschillende werkhoogten. Het ergonomische keukenconcept draait om het ontlasten van de rug door verschillende werkhoogtes. Zo is de spoelbak iets hoger gebouwd dan de kookplaat. In sommige keukens is zelfs een zittende werkplek gepland, omdat langdurig staan ​​de rug belast. Bij het bereiden van het eten kan de rug even worden ontzien, tenminste tijdens het snijden van de ingrediënten. Als meerdere mensen dezelfde keuken gebruiken, moeten de werkbladen in eerste instantie worden aangepast aan de persoon die de keuken het vaakst gebruikt. Zijn er grote verschillen in grootte tussen de personen, dan kan in een tweede stap worden gedacht aan in hoogte verstelbare werkbladen. Met dit systeem kan de gebruiker met een druk op de knop de gewenste werkhoogte individueel instellen. Natuurlijk is dit systeem erg duur en biedt het zelfs in enkele gevallen een goede prijs-kwaliteitverhouding.

De juiste hoogte van het aanrecht in de keuken
Schuiven naar boven